Inrikes.

2017-07-17 11:00
  • Bild: JESSICA GOW/TT
  • Willys ägare Antonia Ax:son Johnsson betalar mindre andel i skatt än en kassörska som jobbar på Willys.  Bild: Jessica Gow/TT
    Willys ägare Antonia Ax:son Johnsson betalar mindre andel i skatt än en kassörska som jobbar på Willys. 
  • Robin Zachari.
    Robin Zachari.

Nytt upprop mot skattesmitande miljadärer

En miljardär betalar lägre skatt än en kassörska på Willys. Det rapporterade Dagens ETC i en granskning för ett par veckor sedan.

Nu samlar rörelsen Skiftet in underskrifter för att stoppa de svenska miljardärernas skattesmitningar.

För ett par veckor sedan granskade Dagens ETC de 1 000 rikaste i Sverige. I granskningen framkom att kassörskan Lilian på Willys betalar större andel av sin lön i skatt än Antonia Ax:son Johnsson, miljardären som äger koncernen. Det vill nätverket Skiftet ändra på.

– Vi tycker att det är ganska stötande att en kassörska kan betala mer i skatt än vad den som äger butikerna gör. Vi tycker inte att det är mer än rimligt att miljardärer har samma andel skatt på sina inkomster och tillgångar som en vanlig inkomsttagare, säger Robin Zachari på Skiftet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vill införa Buffetregel

Därför har Skiftet startat ett upprop och en namn­insamling för att sätta stopp för utnyttjandet av kryphål och säkerställa att den rikaste procenten svenskar betalar samma andel skatt som vanliga svenskar. Deras lösning är att införa en så kallad Buffetregel, en regel uppkallad efter den amerikanske miljardären Warren Buffet, som blev arg över att hans sekreterare betalade en högre andel skatt än vad han gjorde. Därför föreslog han en miniminivå på att betala skatt för att stoppa den rikaste procenten att utnyttja avdrag och kryphål och på så sätt få ett mer rättvist skattesystem.

– Vi tycker att det är en lättförståelig princip som säger att miljardärerna ska betala minst lika mycket i skatt som en vanlig inkomsttagare. Att prata om en sådan regel gör det enklare att bryta ner och förstå det som behövs. Det här sätter en polstjärna att följa, säger Robin Zachari.

”Radikal förändring”

Exakt hur en Buffetregel ska kunna tas fram i Sverige har Skiftet ännu inte undersökt närmare.

– Men om vi skulle återinföra gåvo- och arvskatten, fastighetsskatten och förmögenhetsskatten så skulle man kunna komma upp i 40 miljarder. Då hamnar vi tillbaka till 2005 ungefär vilket i och för sig inte är en radikal förändring.

Robin Zachari poängterar att det endast är ett exempel som Skiftet än så länge presenterat i sitt upprop.

– Vi har inte en hundra­procentig plan för hur det här kan ändras eller ett färdigt paket framför oss. Det är de politiska partiernas roll att göra något åt det här. Men vi tycker ett, att det här är för jävligt och två, det vill vi ändra på.

Skiftet

Skiftet är en partipolitiskt fristående organisation som arbetar för att få till ett skifte i samhället. De engagerar sig för miljö, rättvisa och rättigheter.

Deras arbete består i att genom upprop, aktioner och namninsamlingar engagera svenskar i olika frågor för att alla ska få en möjlighet att ge sin röst.

De kallar sig för en folkrörelse och ett demokratinätverk.

De använder främst digitala verktyg för att få människor att engagera sig.