Teknik.

2017-07-15 15:45
Nasas gamla rymdfärja Endeavour, som togs ur bruk i juni 2011. Bild: Nasa/cc0
Nasas gamla rymdfärja Endeavour, som togs ur bruk i juni 2011.

Trånga rymdskepp en framtida hälsofara

Trånga miljöer kan bli en hälsofara när människor i framtiden ska färdas långt i rymden. Det är slutsatsen efter en ny studie av forskare vid amerikanska Nasa.

Om, eller när, vi i framtiden ska resa till andra planeter kommer många människor att tvingas samsas om små ytor i rymd­farkoster. Därför har forskare från Nasa undersökt hur miljön och våra egna mikroorganismer påverkas när vi vistas tillsammans i trånga utrymmen.
Under 30 dagar lät de studenter vistas i en sluten miljö som liknar den på rymdstationer. Forskarna kunde konstatera att den levande svampfloran som finns kring oss förändrades trots att inga nya svampar hade möjlighet att ta sig in. Vissa svamparter som potentiellt kan ge astma, infektioner eller allergier ökade i omfattning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Frågan är om vi blir mer sjuka av det eller inte. I varje fall finns det en viss risk. Slutsatsen blir att man måste hålla koll på den här miljön så att man inte får en överväxt av svampar som kan skada individerna som är ute i rymden, säger Staffan Normark, senior professor i mikrobiologi, till Sveriges Radio.

Utveckla nya metoder

För att minska sjukdoms­risken under framtida rymdresor föreslår forskarna från Nasa att man utvecklar nya metoder för att underhålla och rengöra ytorna i en stängd miljö. Studien är inte bara intressant för framtida rymdforskning utan också relevant för stängda miljöer på jorden där många vistas sam­tidigt, som sjukhus eller dagis.

Studien

Studiens namn är ”Human presence impacts fungal diversity of inflated lunar/Mars analog habitat” och den publicerades för första gången 11 juli i tidskriften Microbiome.
Forskarna lät under 30 dagar studenter vistas i trånga utrymmen liknande dem på rymdstationer.
De såg att svampar som potentiellt kan göra människor sjuka ökade i omfattning.