Utrikes.

2017-07-17 13:30
Fernando Antonio/AP/TT

200 miljöaktivister dödades förra året

Det blir allt farligare att stå upp mot exploatering av naturresurser. Med 200 dödade aktivister var 2016 det dödligaste året sedan intresseorganisationen Global Witness började mäta. 

Aktivister som motsätter sig exploatering av naturtillgångar och landområden, till exempel i samband med gruvdrift, lever farligt. Förra året dödades 200 aktivister på grund av deras engagemang. Det visar intresseorganisationen Global Witness senaste rapport. Det är flest antalet döda sedan organisationen började mäta 2002.

Rapportförfattarna tror dock att mörkertalet är stort, eftersom de bara har kunnat utgå från inrapporterade, verifierbara fall.

Fenomenet sprids dessutom över jorden, med dödsfall i 24 olika länder förra året jämfört med 16 länder förra året.

Värst är läget i Sydamerika och Sydostasien. Bara i Brasilien, Colombia och Filippinerna dödades 114 personer förra året.

Ursprungsbefolkningar utsatta

På miljöaktivismens frontlinjer står ofta ursprungsbefolkningar som ser deras landområden brytas och skövlas. Av de som dödades förra året var 40 procent från ursprungsbefolkningar.

I Honduras dödades 14 personer, vilket är flest i förhållande till befolkningsmängd. Däribland den kända urbefolkningsledaren Berta Cáceres.

Situationen i Honduras fick FN:s särskilda rapportör om situationen för människorättsförsvarare, Michel Forst att starkt kritisera den honduranska regeringen.

Fredsavtalet blev dödligt

Colombia är ett av de länder som har haft den dödligaste utvecklingen. Anledningen tros vara att tidigare Farc-ockuperade områden sedan fredsavtalet har blivit föremål för exploatering, samtidigt som privatpersoner har försökt hävda sin rätt till landområden de förlorat under konflikten.

Även i Europa blev en person mördad förra året, miljöaktivisten Michael McCoy som misshandlades till döds i en skog utanför Dublin, Irland.

Dessutom poängterar rapportförfattarna att ett annat typ av motstånd ökar pressen på aktivister i USA, där aktivister i större utsträckning blir stämda och fängslade samtidigt som lagar till skydd för miljön avvecklas.

Internationella investerare indirekt ansvariga

Bakom attackerna står huvudsakligen paramilitära grupper, polis, landägare, privata säkerhetsvakter och tjuvjägare. Men till grund för konflikterna ligger ekonomiska intressen. Oljeresurser, gruvbrytning och skogsavverkning är några exempel. Investerare har därmed ett indirekt ansvar, påpekar Global Witness.

De finländska och nederländska utvecklingsbankerna, Finnfund och FMO, hade till exempel länge pengar i det dammprojekt som Berta Cáceres motsatte sig. Trots rapporter om hot och attacker agerade varken Finland eller Nederländerna. Inte förrän Berta Cáceres mördades.

Fakta: Dödligaste länderna för aktivister

Brasilien: 49

Colombia: 37

Filippinerna: 28

Indien: 16

Honduras: 14

Nicaragua: 11

Demokratiska republiken Kongo: 10

Bangladesh: 7

Guatemala: 6

Iran och Mexiko: 3